طلوع آفتاب مدرن

نگاهی به تابلوی «تاثر؛ طلوع آفتاب» اثر مونه

سامان آزادی

تابلویِ «Imperssion, Sunrise» که به روايتی محصولِ 1872، و به روايتی محصولِ 1873 است، تصويری از بندرِ لوهاور است که با حرکاتِ آزادانه‎یِ قلم، بيش از آن که تصويری دقيق به دست دهد، اشاره‎ای به اين بندر دارد. مونه بعدها درباره‎یِ اين عنوان اظهارِ نظر کرده و می‎گويد:

«يک چشم‎انداز تنها خيال است، و نه تصويری گذرا، و شايد به همين‎خاطر اين عنوان [امپرسيونيست] به واسطه‎یِ من به ما اطلاق شد. من کاری را که در لوهاور خلق کردم، آورده‎بودم: از پنجره، خورشيدِ غبار گرفته و دکلِ قايق‎هايي که نزديک‎تر ايستاده بودند […] عنوانی برایِ کاتالوگ خواستند، آن [اثر] نمی‎توانست واقعن ربطی به چشم‎اندازِ لوهاور داشته باشد، و من گفتم «بگذاريد Imperssion»(تاثير آنی/ تاثير زودگذر)»

مونه خورشيد را تقريبن به همان روشنیِ آسمان رنگ‎آميزی کرده است، وضعيتی که رطوبتِ بالا و روشناييِ ضعيفِ آسمان را نشان می‎دهد و به همين خاطر است که برایِ متمايز کردنِ خورشيد از اطرافش، به‎جایِ استفاده از کنتراستِ بالا و تغييراتِ شدتِ رنگ، از رنگ‎هایِ متمم و انواعِ رنگ‎هایِ گرم استفاده شده‎است.

مقايسه‎یِ اين اثرِ مونه با تصويرِ سياو و سفيدِ همان اثر، بخشی از تفاوتِ آثارِ امپرسيونيستی و کلاسيک‎ها را نشان می‎دهد. ببينيد که در نمونه‎یِ سياه و سفيد، چطور خورشيد و انعکاسش بر آب نامرئی می‎شوند.

امپرسیونیسم

در آوريلِ 1974، گروهی از نقاشان که خود را هنرمندانی گمنام می‎خواندند، نمايشگاهی نه چندان رسمی برپاکردند که غايبِ بزرگِ آن، ادوارد مانه، رهبرِ اين هنرمندانِ پيشرو بود. مانه در هيچ‎يک از هشت نمايشگاه اين گروه شرکت نکرد، ولی سبکِ جسورانه و موضوعاتِ مدرنش، الهام‎بخش اين هنرمندانِ جوان‎تر بود که «امپرسيونيست» نام گرفتند. نامی که برآمده از تابلویِ «Impression, Sunrise» (تاثر، طلوعِ آفتاب) اثرِ مونه بود و توسطِ مونه، رنوار، پيسارو، سيسلی، سزان، دگا، گيومن و موريزو پذيرفته شد.

اين جوانانِ راديکال خيلی زود از قواعدِ آکادميک گذشتند. قلم را آزادانه بر بوم کشيدند، با الهام از ديگر نقاشان خلقِ اثر کردند، نقاشی را از هنرکده‎ها بيرون آورده و واردِ جهان کردند، به ثبتِ تاثيراتِ زودگذرِ انعکاسِ آفتاب پرداختند، چشم‎اندازهایِ واقع‎گرايانه‎ای از زندگیِ مدرن ترسيم کردند و بر ارجحيتِ يک کلِ مشخص بر جزئيات تاکيد نمودند.

اغلب، مولفه‎هایِ نقاشیِ امپرسيونيستی را مشتمل بر نمايان بودنِ ضربه‎هایِ قلم، ترکيب‎بندیِ ساده، تاکيد بر نور در دگرگونیِ کيفيت (اغلب با تکيه بر تاثيرِ گذرِ زمان)، استفاده از مضامينِ پيشِ‎پاافتاده، حضورِ «حرکت» به‎مثابه‎یِ عنصرِ تعيين‎کننده‎یِ تجربه و ادراکِ انسان و زوايایِ بصریِ غيرِمعمول برمی‎شمرند. مولفه‎هايي که با نمايشِ مدرنيتِ اين مکتب، مکاتبِ مشابهی چون موسيقیِ امپرسيونيست و ادبياتِ امپرسيونيستی را نيز به دنبال آورد.


بازگشت به صفحه‌یِ نقاشی

بازگشت به صفحه‌یِ هنرهایِ بصری

بازگشت به صفحه‌یِ هنر منهایِ ادبيات

No comments yet»

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: